Beef Jerky - historiallisesti katsottuna
Benjamin JacobsJakaa
Kuivattu liha on esiintynyt monin eri tavoin vuosisatojen ajan kaikilla mantereilla. Beef Jerky, kuten me sen tunnemme ja Simple Jerky -tuotannossamme käytämme, on alun perin peräisin vanhalta inkakansalta, Quechualta, joka asui nykyisessä Perussa. Quechua-niminen kansa kutsui kuivattua lihaansa "Ch'Arki". Espanjalaisten saapuessa Etelä-Amerikkaan "Ch'Arki" levisi nopeasti. Valloittajat tunnistivat Ch'Arkin hyödyllisyyden ja ravintoarvon, ja siitä tuli olennainen osa heidän elintarvikkeitaan. Espanjalaiset toivat Charqi-nimisen tuotteen Pohjois-Amerikan mantereelle. Tuolloin nykyisen Yhdysvaltojen alueella pohjoisamerikkalaiset alkuperäiskansat olivat jo käsitelleet puhvelin tai bisonin lihaa kuivattuna. Tämä "Pemmikan" toimi joko hätäruokana tai matkatarvikkeena. Yhdistelmä espanjalaista Qu'Arkia ja intiaani-Pemmikaania otettiin heti vastaan ansaittuna, ravitsevana, helposti kuljetettavana ja pitkäkestoisena välipalana ansaiten lopulta nimen "Jerky".
Kuivattua lihaa ei tietenkään ollut vain Pohjois- ja Etelä-Amerikan mantereella. Myös Etelä-Afrikassa lihaa säilöttiin kuivaamalla. Alkuperäiskansat, kuten esimerkiksi Khoikhoi, suolattivat erilaisia lihoja ja ripustivat ne mieluiten korkealle puihin kuivumaan. Eurooppalaiset siirtolaiset omaksuivat tämän tavan käsitellä lihaa, hienosäätivät sitä mausteilla ja nimittivät sen lopulta Biltongiksi.
Historiasta kiinnostuneille teistä tässä vielä mielenkiintoinen artikkeli Beef Jerky -tuotteen historiasta:
Ch'Arki - Alkuperäinen Jerky-lihan säilöntämenetelmä