Mitä natriumnitraatti on ja miksi emme käytä sitä

Benjamin Jacobs

Hei Jerky Nation!

"Valmistamme Beef Jerkyämme parhaasta itävaltalaisesta naudanlihasta ja kieltäydymme jyrkästi käyttämästä mitään kemikaaleja. Mutta mistä kemikaaleista tässä oikeastaan puhutaan? Kahdessa lyhyessä blogikirjoituksessa käsittelemme aihetta ja selitämme teille, mitä emme halua Jerkyssämme olevan."

Ensimmäinen elintarviketeollisuuden pahis, josta puhumme tänään lyhyesti, on nimeltään Natriumnitraatti.

Nitraatit itsessään eivät ole vaarallisia. Lihateollisuudessa natriumnitraattia käytetään yleensä lisäaineena. Miksi? Lyhyesti sanottuna: liha säilyttää punaisen värinsä. Tällä voidaan jopa saada vanha liha näyttämään hyvältä.

Miksi emme käytä sitä? Natriumnitraatteja muutetaan elintarvikkeissa sekä ihmisen kehossa nitriiteiksi. Nitriiteillä on todistetusti verisuonia laajentava ja verenpainetta alentava vaikutus. Korkeammat nitriittiannokset voivat johtaa myrkytyksiin. Mutta se ei riitä, tilanne on vielä pahempi.

"Nitriitti voi elimistössä muuttua nitrosamiineiksi, kun se nautitaan samanaikaisesti lihan tai maitoproteiinin kanssa. Nitrosamiinit ovat todistetusti erittäin syöpää aiheuttavia."

Yhteenveto: meidän lihamme ei ehkä ole kirkkaan punaista, mutta Simple Jerkyssä ei ole mitään, mikä on todistetusti syöpää aiheuttavaa. Siksi luovumme kiitollisina natriumnitraatista!

Lähes kaikki Jerky-valmistajat, myös "pienet" valmistajat, käyttävät natriumnitraattia "säilöntäaineena". Pienessä verkkohakuni aikana löysin vain yhden Jerky-tuotteen saksankieliseltä alueelta, joka ei sisällä natriumnitraattia. Kuluttajaa houkutellaan usein lauseilla kuten "terveellinen ruokavalio", "terveellinen kuivaliha-snack" ja "Paleo-dieetti".

"Kuinka terveellistä tämä Jerky on, kun syöpää aiheuttavia aineita lisätään, vaikka niitä ei tarvitsisi? Tuotantomme on vaativampaa, koska vältämme tiettyjä lisäaineita. Siksi voimme hyvällä omallatunnolla kutsua Jerkyämme luonnolliseksi välipalaksi emmekä johda ketään harhaan."

 

Takaisin blogiin