Weidehaltung: Die vielseitigen Vorteile der artgerechten und ursprünglichen Tierhaltung

Laitumella pitäminen: Eläinten hyvinvointia ja alkuperäistä eläintenhoitoa monipuolisesti edistävät edut

Benjamin Jacobs

"Lihanjalostuksessa, maidon ja muiden eläinperäisten tuotteiden ostamisessa ajattelet varmasti mielelläsi onnellisia, laiduntavia lehmiä laajoilla niityillä. Mutta todellisuudessa useimpien tuotantoeläinten elämä näyttää valitettavasti erilaiselta. Saksassa tällä hetkellä vain noin 30 prosentilla naudoista on pääsy laitumille."
laidunhoito vaikuttaa positiivisesti eläinten hyvinvointiin , mutta myös ilmastoon ja lihan laatuun . Siksi on monista syistä kannattavaa kiinnittää tarkemmin huomiota ostoksilla.

Mitä tarkoittaa laidunhoito?

Niitty on maatalousalue, joka on peitetty ruohoisilla kasveilla, kuten heinäkasveilla. Kasvillisuus toimii laiduneläimille, kuten naudoille, sioille, lampaille ja hevosille, ravinnonlähteenä. Koti- ja tuotantoeläimiä pidetään niityillä erityisesti elintarvikkeiden tuottamista varten. Laiduneläinten pito on maataloudellisesta näkökulmasta alkuperäisin ja siten eläinten hyvinvointia parhaiten tukevat eläinten pito.

Ruohoaminen tai laiduntaminen mahdollistaa eläimille suuren osan elämästään ulkona. Kuinka paljon aikaa ne saavat viettää laitumella vuosittain, ei kuitenkaan ole selkeästi määritelty. Laiduntamisen aikana ne voivat nauttia runsaasti tuoretta ruohoa ja muita kasveja, liikkua mielin määrin, leikkiä lajitovereidensa kanssa ja tarvittaessa pitää tarvittavan etäisyyden. Lisäksi ne altistuvat luonnolliselle ilmastolle ja voivat nauttia sekä auringosta että tuulesta ja sateesta.

Lehmät ovat aroeläimiä ja voivat hyödyntää vihreitä alueita, jotka eivät sovellu elintarvikkeiden viljelyyn, järkevästi laiduntamiseen. Tällaisia alueita ovat esimerkiksi erityisen jyrkät maastot tai kosteaa maata. Laidunalueiden käyttö ei siis välttämättä johda maataloudellisesti hyödynnettävän alueen vähenemiseen.

 

Laitumella pitäminen verrattuna muihin pito muotoihin

Tällä hetkellä Saksassa vain noin 30 prosentilla tuotantoeläimistä on mahdollisuus laiduntamiseen, ja yli 80 prosenttia naudoista pidetään liikuntatiloissa. Tällä tarkoitetaan talleja, joissa eläimet voivat liikkua vapaasti liikunta-, lepo-, lypsy- ja ruokinta-alueiden välillä. Noin 10 prosenttia naudoista elää kytkettynä ja sillä on siten lähes ei liikuntatilaa.

Saksassa on vuodesta 2019 lähtien ollut käytössä "Haltungsform" -merkki, jonka yritykset voivat vapaaehtoisesti liittää tuotteisiinsa. Sen tarkoituksena on tarjota sinulle enemmän suuntaa lihanhankinnassa. Tässä erottuvat neljä eri eläintenpidon muotoa. Kun taso 1 vastaa lakisääteisiä vähimmäisvaatimuksia, tarkoittaa taso 4 erityisen eläinystävällistä pito-olosuhdetta, johon kuuluu säännöllinen laiduntaminen.

 

Neljä asennotyyppiä

  • Haltungsform 1 tarkoittaa navettapitoa. Tässä lehmillä on painosta riippuen 1,5–2,2 neliömetriä tilaa. Eläimillä ei ole lainkaan pääsyä raikkaaseen ilmaan. Vaikka juoksutarhan käyttöä suositellaan, myös sitominen on sallittua.
  • Haltungsform 2 tarkoittaa Stallhaltung Plus. Tässä naudanpidon muodossa jokaisella eläimellä on enintään 3 neliömetriä tilaa. Suuria eroja ensimmäiseen pidon muotoon ei siis ole.
  • Haltungsform 3 tarkoittaa ulkosäätä. Tässä on määrätty juoksutarha, jossa on käytettävissä ympäri vuoden piha ja pääsy raikkaaseen ilmaan. Jokaiselle lehmälle on käytettävissä painosta riippuen jopa 4 neliömetriä. Lisäksi geenimuunneltu rehu on pakollista.
  • Haltungsform 4 tarkoittaa Premium. Lehmille on tarjolla vapaata liikuntaa 200 päivänä vuodessa. Tallissa jokaisella eläimellä on enintään 5 neliömetriä tilaa.

 

Laitumella pitämisen edut

Laitumella pitäminen on yhteydessä lukuisiin etuihin eläinten hyvinvoinnille ja terveydelle. Tämän seurauksena se vaikuttaa myös myönteisesti lihan ja maitotuotteiden laatuun. Lisäksi lehmien laiduntamisella on myönteisiä vaikutuksia ilmastoon, biodiversiteettiin ja vesien suojeluun.

 

Vaikutukset eläinten hyvinvointiin

Koska naudat ovat alun perin steppeeläimiä, on laidun se elinympäristö, jossa ne voivat parhaiten toteuttaa luonnollista käyttäytymistään. Hidas laiduntaminen ja ruoan uudelleenpureskelu laidunalueilla mahdollistaa niiden syödä lajityypillisesti ja vitamiinirikkaasti sekä liikkua riittävästi. Korkeakoncentroidun rehun puuttuminen kuormittaa eläinten aineenvaihduntaa huomattavasti vähemmän. Laitumella lehmät syövät jopa 12 tuntia päivässä ja kulkevat samalla useita kilometrejä. Tämä vaikuttaa myönteisesti lihaksiin, niveliin ja kavioihin. Tämän seurauksena infektiosairauksia esiintyy harvemmin.

Aurinko, sade ja tuuli vaikuttavat myös positiivisesti lehmien immuunijärjestelmään ja yleiseen hyvinvointiin. Puut ja pensaat tarjoavat niille mahdollisuuden luonnolliseen kehonhoitoon. Myös sarvet, jotka palvelevat kehonhoitoa, lämmönsäätelyä ja viestintää, eivät usein tarvitse poistamista riittävän tilan vuoksi laiduntamisessa. Lehmät ovat eläimiä, joilla on erittäin monimutkainen sosiaalinen käyttäytyminen. Riitojen välttämiseksi ne tarvitsevat paitsi riittävästi makuutilaa ja väistymismahdollisuuksia, myös rajoittamatonta pääsyä ruokaan ja veteen. Laitumet tarjoavat näin ollen erinomaiset edellytykset stressittömälle elämälle sekä parannetulle hedelmällisyydelle ja terveydelle.

 

Vaikutukset lihan laatuun

Eläinten hyvinvoinnin lisääntyessä myös lihan ja maidon laatu paranee. Useat tutkimukset viittaavat siihen, että laidunmaito ja laidunliha sisältävät verrattuna navettatuotteisiin paremman rasvahappokoostumuksen. Ne sisältävät keskimäärin enemmän omega-3-rasvahappoja ja vähemmän transrasvahappoja kuin teollisesti tuotetut tuotteet. Lisäksi laidunolosuhteissa tuotetut tuotteet ovat usein vitamiinien ja antioksidanttien osalta runsaampia. Eläinten luonnollinen ravinto, säännöllinen liikunta ja vähentynyt stressi parantavat myös lihaksen laatua ja makua.

Karsinassa eläimet elävät usein ahtaissa oloissa. Tämä johtaa ilmanlaadun heikkenemiseen ja usein myös loisten, virusten ja bakteerien leviämiseen. Taudinaiheuttajien välttämiseksi maanviljelijät käyttävät teollisessa eläintuotannossa usein suuria määriä antibiootteja. Nämä jäävät luonnollisesti myös naudanlihaan. Koska laiduneläimet ovat usein terveempiä niiden eläinlajille sopivamman ympäristön vuoksi, laidunhoidossa käytetään myös vähemmän lääkkeitä.

 

Vaikutukset ilmastoon

Asiantuntijoiden mukaan laidunnus on naudan tärkeä perusta ympäristöystävälliselle ja kestäville maataloudelle. Niitty sitoo suuria määriä CO₂:ta ja edistää näin puhtaampaa ilmaa. Nautojen ulosteet ja syöminen stimuloivat kasvien kasvua, jolloin ne voivat sitoa vielä suurempia määriä hiilidioksidia. Tämän seurauksena myös maaperän hedelmällisyys paranee ja humuksen muodostus lisääntyy. Lisäksi lehmänlantaa tarjoaa elinympäristön monille hyönteisille ja edistää näin biodiversiteettiä.

Kestävä laidunhoito osoittaa myös positiivisia vaikutuksia maaperän vesivarastointiin sekä veden puhdistukseen ja pohjaveden muodostumiseen. Karjan laiduntaminen lisää juurimassaa, mikä puolestaan parantaa veden imeytymis- ja varastointikykyä. Koska laidunhoito voi merkittävästi parantaa niittyjen mikroilmastoa, eläinten hyvinvointia edistävä karjanhoito voi antaa arvokkaan panoksen ympäristönsuojeluun.

 

Naudanliha Jerky: Laadukasta kuivattua lihaa laidunhoidosta

Meidän Beef Jerky on korkealaatuista kuivattua lihaa, joka on peräisin ainoastaan Itävallan laidunlihasta. Koska arvostamme eläinten hyvinvointia, naudanlihamme tulee ruoho-ruokituista eläimistä. Tämän seurauksena liha on vähärasvaisempaa, sisältää enemmän antioksidantteja ja omega-3-rasvahappoja sekä sillä on intensiivisempi maku kuin viljalla ruokituilla naudoilla. Samalla eläimillä on selvästi parempi elämä kuin koko vuoden kestävässä tallieläinhoidossa.

 

Usein kysytyt kysymykset laidunpidosta

Mitä etuja laiduntaminen tarjoaa naudalle?

Laitumella pitäminen on eläinten hyvinvointia parhaiten tukevin ja siten terveellisin tapa pitää nautoja. Lisääntyneen ulkoilun, raikkaan ilman ja vitamiinirikkaan ravinnon ansiosta laitumella pidettävät naudat ovat yleensä

 

Onko laidunliha terveellisempää?

Tutkimusten mukaan laidunlihassa on enemmän terveellisiä omega-3-rasvahappoja, vitamiineja ja antioksidantteja kuin teollisesti tuotetussa lihassa. Lisäksi se on usein vähemmän antibioottien ja muiden lääkkeiden saastuttamaa.

 

Miksi laidunlihasta ja -maidosta on kalliimpaa?

Ruokatuotteet, jotka on tuotettu laidunolosuhteissa, ovat usein hieman kalliimpia verrattuna teollisesti tuotettuihin tuotteisiin. Tämä johtuu siitä, että viljelijät tarvitsevat merkittävästi enemmän pinta-alaa tuotannon toteuttamiseen ja voivat tuottaa pienempiä määriä.     

Ben Jacobs

Ben Jacobs, SimpleJerky:n perustaja, toi intohimonsa aitoon Beef Jerkyyn Yhdysvalloista Itävaltaan. Inspiroituneena lapsuusmuistoista pienistä, perheomisteisista kaupoista Connecticutin maaseudulla hän luo käsintehtyä Jerkyä, joka täyttää korkeimmat laatuvaatimukset, on vapaa keinotekoisista lisäaineista ja valmistettu paikallisesta naudanlihasta.

Takaisin blogiin
Jätä kommentti