
Naudanlihavihanneksia itse: Näin saat kotitekoisesta vihanneksesta erityisen herkullista
Benjamin JacobsJakaa
Naudanlihapurukka ei ole vain herkullista ja käytännöllistä, vaan myös rikasta proteiinista ja monista muista ravintoaineista. Haluatko valmistaa herkullista välipalaa itse? Kerromme sinulle, miten se tehdään.
Naudanlihapurkkien valmistaminen itse: Mitä tarvitsen?
Beef Jerky -n valmistamiseen omassa keittiössäsi et oikeastaan tarvitse paljoa. Tärkeintä on ennen kaikkea sopiva pala naudanlihaa ja erittäin terävä keittiöveitsi. Lisäksi tarvitset marinadia tai mausteseosta mielesi mukaan. Suikaleiden kuivaamiseen kuivuri on erityisen hyvä. Jos sinulla ei ole sellaista, ei syytä huoleen – voit myös käyttää uunia.
Mitä lihaa tarvitsen beef jerkyyn?
Beef Jerky -valmistukseen tarvitset naudanlihaa, jossa on suhteellisen alhainen rasvapitoisuus. Liian paljon rasvaa vaikuttaisi negatiivisesti kuivausprosessiin, säilyvyyteen ja koostumukseen. Sopivia ovat erityisesti palat selästä, lanteesta ja takajaloista. Lisäksi on tärkeää, että käytät erityisen tuoretta ja laadukasta lihaa. Mitä parempaa käytetty tuoreliha on, sitä herkullisempaa valmis Jerky on.
Artikkelissamme "Mikä liha sopii Beef Jerkyyn?" löydät tarkempaa tietoa tästä aiheesta.
Naudanlihapurkkiresepti: Näin onnistut herkullisen purkin tekemisessä
Kun olet löytänyt sopivan palan lihaa, voit aloittaa heti. Huomioi kuitenkin, että kuivatessa lihaa häviää paljon painoa – yhdestä kilosta naudanlihaa syntyy yleensä 300–400 grammaa Beef Jerkyä.
Valmista haluamasi marinadi.
Ennen kuin aloitat lihan käsittelyn, sinun tulisi valmistaa haluamasi marinadi. Tässä voit päästää luovuutesi valloilleen tai noudattaa klassista reseptiä. Sekoita vain kaikki ainekset kulhossa. Vaihtoehtoisesti voit myös käyttää vain suolaa ja pippuria tai valmista seosta. On kuitenkin tärkeää, että käytät lihan marinoimiseen suolaa tai soijakastiketta, jotta sen säilyvyys pitenee.
Täältä löydät reseptin klassiseen amerikkalaiseen jerky-marinadiin:
Ainekset naudanjauhelihamarinadiin:
- n. 180 Millilitraa Worcestershiresosetta
- noin 180 millilitraa soijakastiketta
- 1 ruokalusikallinen savustettua paprikajauhetta
- 1 ruokalusikallinen hunajaa tai sokeria
- 2 rkl pippuria
- 1 ruokalusikallinen chilihiutaleita
- 1 ruokalusikallinen sipulijauhetta
- 1 ruokalusikallinen valkosipulijauhetta
Leikkaa liha suikaleiksi
Ensiksi muotoilet lihasi haluttuun muotoon erittäin terävällä veitsellä. Jos laitat naudanlihan pakastimeen 1-2 tunniksi etukäteen, voit leikata sen helpommin. Poista ensin näkyvä rasva ja sidekudos. Leikkaa sitten liha huolellisesti ohuiksi suikaleiksi, joiden paksuus on 4-5 millimetriä. Pitkien lihaskuitujen välttämiseksi on suositeltavaa leikata liha poikittain kuitujen suuntaan. Vaihtoehtoisesti voit käyttää leikkuukonetta.
Mariniere sinun raidat
Aseta lihasuikaleet sitten marinadiin tai mausteseokseen. Varmista, että kaikki palat ovat tasaisesti peitettyjä. Anna marinadin vaikuttaa noin 4 tuntia tai yön yli jääkaapissa. Ota suikaleet sitten pois kastikkeesta ja kuivaa ne huolellisesti keittiöpyyhkeellä.
Kuivaa raidat
Nyt tulee ehkä tärkein vaihe naudanlihan kuivaamisessa: kuivaus. Levitä marinoidut suikaleet ritilälle tai suoraan kuivurissa. Huomioi, että palat eivät kosketa toisiaan.
Jos sinulla on kuivauslaite, sinun tulisi varata kuivausprosessille noin 10-12 tuntia. Aseta laite 45 °C lämpötilaan. Jotta kuivaus olisi mahdollisimman tasainen, voit vaihtaa laitteen ritilöitä kahden tunnin välein. Alaristikko siirtyy ylös ja yläritilät alas yhden tason verran. Kuivauslaite tarjoaa etuna sen, että sekä lihan maku että ravinteet säilyvät erityisen hyvin.
Jos sinulla ei ole kuivauskonetta ja päätät kuivata uunissa, sinun tulisi kiinnittää huomiota matalaan lämpötilaan. Useimmissa tapauksissa on suositeltavaa asettaa alhaisin lämpötila. Aseta uuni kiertoilmatoiminnolle ja laita ehdottomasti puulusikka luukun väliin, jotta kosteus pääsee paremmin ulos. Tasaisen kuivaamisen varmistamiseksi sinun tulisi kääntää liha noin neljän tunnin kuluttua. Kahdeksan tunnin jälkeen sinun tulisi tarkistaa noin kerran tunnissa, onko suikaleesi saavuttaneet halutun koostumuksen.
Nauti beef jerky -si.
Kun itse tehty kuivaliha on valmis, sinun tulisi antaa sen jäähtyä hyvin ja sitten nauttia siitä nopeasti tai säilyttää se oikein. Artikkelissamme "Näin säilytät Beef Jerkyäsi oikein" saat tietää, mitä sinun tulee ottaa huomioon.
"Beef Jerky -n valmistaminen vaikuttaa sinusta liian vaivalloiselta, et löydä tarpeeksi vapaa-aikaa tai et ole tyytyväinen lopputulokseesi? Kaupastamme löydät lukuisia erilaisia makuja, joita voit nauttia ilman vaivannäköä."
Usein kysytyt kysymykset: Valmistetaan itse Beef Jerky
Mitä tarvitsen, jotta voin tehdä kuivattua lihaa itse?
Um kuivattua lihaa itse tekemään, tarvitset oikeastaan vain hyvän palan lihaa, terävän veitsen ja uunin tai kuivurilaitteen.
Kuinka kauan itse tehty beef jerky säilyy?
Beef Jerky -tuotteen säilyvyys riippuu säilytystavasta. Jos säilytät sitä oikein, se on yleensä säilyvää 1-2 kuukautta.
Onko itse tehty beef jerky terveellistä?
"Naudanliha jerky tarjoaa sen edun, että se on runsas proteiinilähde. Kuinka terveellistä itse valmistamasi jerky on, riippuu ensisijaisesti käytettyjen raaka-aineiden laadusta. Mitä parempaa lihaa ja marinadin ainesosia käytät, sitä terveellisempää on myös sinun kuivattua lihaa."
Ben Jacobs, SimpleJerky:n perustaja, toi intohimonsa aitoon Beef Jerkyyn Yhdysvalloista Itävaltaan. Inspiroituneena lapsuusmuistoista pienistä, perheomisteisista kaupoista Connecticutin maaseudulla hän luo käsintehtyä Jerkyä, joka täyttää korkeimmat laatuvaatimukset, on vapaa keinotekoisista lisäaineista ja valmistettu paikallisesta naudanlihasta.